Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/noblhazy/public_html/library/database.php on line 5
Sárgagumi.hu - Autógumi, alufelni, teherautó gumi, acélfelni, lemezfelni
Sárgagumi.hu - Autógumi, alufelni, acélfelni webáruház

Sárgagumi.hu | autógumi, alufelni, acélfelni webáruház | 1211 Budapest, Szállító u. 4. | 06-1-276-2694, 06-20-358-8056 |

1. Minden, amit a gumiabroncsokról érdemes tudni

Hogyan gondoskodjon és vigyázzon abroncsaira


A Continental abroncsok csúcstechnológiájú termékek, melyeket a legapróbb részletekig a modern közlekedéshez hangoltak. Gondoskodjon megfelelően abroncsairól, és azok kiválóan fogják szolgálni az Ön kényelmes és biztonságos autózását.


Mint minden összetett technológiájú terméket, a gumiabroncsokat is körültekintően kell kezelni. Ha ez így történik, garantált a vezetési kényelem és a kimagasló teljesítmény az abroncs teljes élettartama alatt. Kéthetenként vizsgálja meg abroncsait és ellenőrizze azok nyomását (a pótkereket is). Ha feltételezhető, vagy már látható is az abroncs sérülése, azonnal vizsgáltassa meg egy szakszervizzel.


Kerülje a sérülést


Az abroncsok nagyon gyakran a vezető tudta nélkül sérülnek meg. Ha felfedezi, vagy akár csak feltételezi a sérülés tényét, haladéktalanul vizsgáltassa meg egy szakszervizzel. Az akadályokon lassan és lehetőség szerint merőleges irányban hajtson keresztül. Az abroncsokat ellenőrizze rendszeresen, hogy nem szenvedtek-e külső sérülést, mint például vágás, hasadás vagy kidudorodás.


Ne terhelje túl az abroncsokat


Mindenképpen kerülje az abroncsok túlterhelését (túlzott sebesség vagy tömeg). Ez ugyanolyan helyrehozhatatlan károsodás kialakulásához vezethet, mint az előírtnál alacsonyabb abroncsnyomás. Kerülje a gépjármű túlterhelését. Ha mégis teljes terhelés mellett és/vagy nagy sebességgel kíván közlekedni, állítsa az abroncsok nyomását a gépjárműgyártó által javasolt értékre.


Rendszeresen ellenőrizze az abroncsok nyomását


A levegőnyomás jelentős szerepet játszik az abroncsok élettartama és biztonsági teljesítménye szempontjából. A gépjármű- és abroncsgyártók minden autótípusra külön-külön határozzák meg a kívánatos abroncsnyomás értékét. A helyes értékeket megtalálja a gépjármű kezelési útmutatójában, de többnyire feltüntetik azokat a tanksapkát fedő panel belső oldalán, vagy az autó ajtaján/ajtóoszlopán, vagy a kesztyűtartóban. Az előírtnál alacsonyabb vagy magasabb nyomás csökkenti az abroncs tapadó és kapaszkodó képességét. Ez nem csak a mintázat túlzott mértékű vagy egyenetlen kopását eredményezi, hanem jelentős mértékben rontja az irányíthatóságot az egyenes vonalú haladáskor és a nagy sebességgel történő kanyarvétel esetén is.


Ha az abroncsok nyomását nem igazítjuk a terhelés mértékéhez, az abroncs működési hőmérséklete a terhelés függvényében arányosan megnő. A túlságosan magas hőmérséklet az abroncs szerkezeti károsodásához vezethet. Ellenőrizze az abroncsok nyomását 14 naponként, és ha szükséges, állítsa be ismét a megfelelő légnyomást. Rendkívül fontos, hogy az abroncsokat ne a közlekedés következtében már felmelegedett, hanem a használat előtti hideg állapotban ellenőrizze. Szintén fontos, hogy a pótkereket vagy mankókereket is rendszeresen ellenőrizze, ugyanis sose tudhatja, mikor lesz rá szükség. A pótkerékre vagy mankókerékre vonatkozóan további információt a gépjármű kezelési útmutatójában talál.


Mindig ügyeljen a mintázat mélységére


A gumiabroncs profilmélységére különösen nagy figyelmet kell szentelni, ugyanis számtalan fontos tulajdonságot befolyásol. Éppen ezért ezt a tényezőt a KRESZ is úgy szabályozza, hogy a minimális mintázati mélységnek el kell érnie az 1.6 mm-t. Ha ennél kisebb a futófelület mintázati mélysége, akkor jelentős bírságot kockáztat. A Mintázati Kopásjelzők (Tread Wear Indicators – TWI) nagyon fontos eszközök az abroncsok elhasználódásának megítélésére. Ezek a kopásjelzők a gumiabroncs futófelületén körbefutó mintázati árkokba kerültek elhelyezésre, bizonyos távolságokra egymástól. Ha a futófelület mintázata a kopásjelzők szintjére csökken, akkor az abroncs elérte a törvényileg előírt 1.6 mm-es1 minimális mintázati mélységet. A Continental téli abroncsain használ egy másik típusú kopásjelzőt is, amely a 4 mm-t jelöli, ugyanis ennél a mintázati mélységnél már jelentősen csökken az abroncs téli utakon nyújtott teljesítménye.


Mivel a kopott abroncsok jelentős mértékben rontják a vizes útfelületen nyújtott teljesítményt - ezáltal növelik az "aquaplaning" kialakulásának kockázatát -, így a gumiabroncsok azonnali cseréjére van szükség, ha a kopás mértéke már megközelíti a törvényileg előírt szintet. Egy biztonsági tanács: saját és mások biztonsága érdekében a Continental azt javasolja, hogy nyári gumiabroncsát 3 mm, téli gumiabroncsát pedig 4 mm maradék profilmélységnél cserélje le (Ausztriában csak akkor vághatunk neki a télnek, ha a gépjárműre felszerelt téli gumiabroncs mintázati mélysége több mint 4 mm). ¹ Egyes országok szabályozásai eltérhetnek egymástól.


Előbb vagy utóbb kénytelen lesz lecserélni abroncsait


A gumiabroncsok cseréjével kapcsolatos döntést a gépjármű üzembentartójának kell meghoznia, ugyanis az Ő felelőssége a biztonságos üzemeltetés. A gépjármű üzembentartójának mérlegelnie kell a biztonsági kockázatokat magában hordozó gumiabroncsok alkalmasságát, tisztában kell lennie az abroncsok állapotával, a korábbi használati, tárolási és raktározási körülményeikkel. Az abroncsok állapotát illetően érdemes konzultálni egy szakemberrel is. Az abroncsok cseréjét számtalan tényező teheti szükségessé, amelyekbe beletartozik a futófelület minimális szintre történő kopása, a sérülés vagy egyéb helytelen használatból fakadó károsodás (defekt, vágás, hasadás, kidudorodás, alacsony nyomás, túlterhelés, stb.). Ezért rutinszerűen vizsgáljuk meg abroncsainkat – beleértve a pótkereket is – legalább kéthetente. A rendszeres átvizsgálás elengedhetetlen az abroncsok élettartamának maximalizálása szempontjából. Ha látható sérülést fedez fel, vagy akár felmerül valamilyen kárásódás gyanúja, a Continental azt ajánlja, hogy vizsgáltassa meg abroncsait szakemberrel.


A vezetők szempontjából rendkívül fontos, hogy tisztában legyenek abroncsaik állapotával. Az abroncsok dinamikai tulajdonságainak változása, mint például a nagyobb mértékű nyomásvesztés, a menetzaj növekedés, vagy az abroncsok vibrációja olyan figyelmeztető jelek, amelyek valamelyik abroncs cseréjének vagy javításának szükségességét jelenthetik.


Szeretnénk kihangsúlyozni, hogy érdemes mind a négy kerékpozícióra ugyanazt a típusú abroncsot felszereltetni. Ennek azért van kimagasló jelentősége, mert csak ebben az esetben biztosított minden körülmény között a kimagasló irányíthatóság és fékteljesítmény. Bizonyosodjon meg arról, hogy minden abroncs ugyanazon gyártó, ugyanazon típusú terméke legyen azonos méret, terhelési- és sebességindex mellett.


Soha ne szereltessen fel olyan abroncsot, melynek eredetéről nincs információja


Használt abroncsok vásárlása és felszerelése rendkívül súlyos kockázatokat hordoz magában. Különösen igaz ez akkor, ha a korábbi felhasználás körülményei bizonytalanok vagy teljesen ismeretlenek. Ezt tovább súlyosbítja az, hogy egyrészről ezek származhatnak olyan autóról, melyekre speciális tulajdonságaik alapján egyedi kialakítású abroncsokat szerelnek (Porsche, Mercedes, BMW, stb.), másrészről származhatnak olyan használt autókról, melyek futómű-beállításai nem feleltek meg a biztonságos közlekedés kritériumainak. Mindezeken felül előfordulhat az is, hogy az abroncsokat nem rendeltetésszerűen használták, nem megfelelő karbantartásnak vagy tárolásnak voltak kitéve, esetleg olyan sérüléseket szenvedtek el, melyek következtében rövid időn belül használhatatlanná válnak.


Nem csak a látható elváltozások vagy sérülések vezethetnek az abroncs használhatatlansághoz. Lehetnek olyan hibák is, melyek láthatatlanok a külső szemlélő számára. Például, lehetnek olyan súlyos sérülések az abroncs belső szerkezetében (rétegelválások, szálszakadás, stb.), amelyek csak akkor válnak láthatóvá, ha az abroncsokat leszerelik a felniről és tüzetesen átvizsgálják őket. Ilyen sérülések egyaránt keletkezhetnek közlekedés vagy helytelen szerelés közben. Ha egy képzett szakember alaposan átvizsgálja az abroncsot, pontosan meg tudja állapítani a belső és külső állapotot, így komplex képet kap a felhasználás előzményeiről. Tehát, ha egy használt gépjárművet vásárol, ajánlatos a felszerelt abroncsokat egy szakértővel megvizsgáltatni, aki véleményt tud alkotni azok használhatóságáról. Ne vásároljon, áruljon, vagy szereljen fel olyan használt abroncsot, melynek előéletéről és pontos állapotáról nem rendelkezik információval.


| Autógumi | Akciósgumi | Nyárigumi | Téligumi | Használt gumi | Terepjárógumi | Teherautógumi | Kamiongumi | Felnijavitás | Futóműállitás | Alufelni | Könnyűfémfelni | Alufelni | Lemezfelni akció | Nyárigumi akció |